www.davidhegg.org
Rettssaken mot terroristen
I dag ble rettssaken avsluttet mot terroristen som drepte 77 mennesker 22. juli 2011. Terroristen ble funnet skyldig og dømt til den strengeste straffen i det norske rettssystemet.
Han ble dømt til forvaring i 21 år, med en mulighet til å søke om prøveløslatelse etter 10 år. Dette betyr at terroristen kan søke om å bli løslatt på prøve etter 10 år, som er sikkerheten for den dømte. Sikkerheten for samfunnet, er at etter 21 år, så er det mulig å forlenge forvaringen hvert femte år. Og dette kan fortsette inntil hans død. Den dømte kan i denne perioden søke om løslatelse på prøve hvert år. En vanlig kommentar i dag, er at terroristen vil bli holdt i fengsel resten av sitt liv, og at bare ekstraordinære ting vil forandre det. Min forståelse er; at hva en forbryter har gjort, har mye betydning, ikke bare hvordan forbryteren forandrer seg etter forbrytelsen.
Hverken aktoratet eller terroristen anker dommen.
Rettssaken diskuterte hvorvidt terroristen var tilregnelig, eller ikke ansvarlig for sine handlinger. Mange yrkesgrupper var involvert og hadde motsetningsfylte syn. Også et filosofisk syn ble omtalt, hvor et menneskes ansvar for sine handlinger, ble gått grundig inn på. Et menneske er ansvarlig for sine egne handlinger, så lenge det forstår hva det gjør. Det var den filosofiske konklusjonen.
Det norske rettssystemet er utviklet i skyggen av historien, hvor den dømmende makt kunne ha vært veldig urettferdig, og brukt veldig harde straffer. Det har vært viktig å trygge folkets demokrati. Det norske samfunnet var i stand til å utvikle et harmonisk samfunn etter den demokratiske revolusjonen i Europa gjennom det 20. århundre. I de siste årene har samfunnet blitt hardere og mindre harmonisk, noe som er en ny situasjon i Norge. Nå for tiden; vil noen ha det mer harmonisk igjen, og andre vil ha hardere straffer, og situasjonen er omdiskutert.
24. august 2012, David H. Hegg